Predstavte si škótsku vysočinu okolo roku 500. Divokú, krásnu krajinu, zvlnené kopce plné vresu, pokryté rašelinou, potoky a riečky s krištálovo čistou vodou, všade zrejúci zlatý jačmeň vlniaci sa v letnom vánku. Približne v tomto období sem prichádza skupina Írskych mníchov, ktorý zo sebou prinášajú tajný recept, ich vlastný vynález, niečo, čomu sa priučili na Ďalekom východe, v Indií alebo v Grécku a ich plán je jasný! Chcú pemeniť všetku túto krásu na ´´vodu života´´.

Íri a Škóti medzi sebou vedú nekonečný boj o tom, ktorý z týchto dvoch národov prišiel ako prvý na myšlienku výroby tohto zázračného nápoja. Každý národ má svoju vlastnú teóriu, ale pravdou je, že najviac historických prameňov pochádza zo Škótska. A na druhej strane prvá písomná zmienka o whisky pochádza z Írska už z roku 1062, a tak teda, vznikla nepísana dohoda medzi oboma národmi, že Íri whisky vymysleli, ale Škóti ju priviedli do dokonalosti

V Škótskych královských pokladných zvitkoch tzv. Exchequer Rolls,  sa nachádza prvá písomná zmienka o škótskej whisky z roku 1494, od škótskeho krála Jamesa IV. Stewarta, ktorý adresoval predstaveným opátstva Lindores list, v ktorom káže, aby brat Cor pripravil osem balení jačmenného sladu na prípravu nápoja ´´aguavitae´´. Tento názov pochádza z latinčiny a v stredoveku sa ním označovali rôzne destiláty, ktoré boli používané k liečivým účinkom.

Základom dnešného slova whisky je pravdepodobne keltské slovné spojenie ´´uisge beatha´´ teda voda života. Postupom času sa však tento výraz skracoval až na slovíčko uisge, ktoré sa neskôr okolo roku 1763 zmenilo len na výraz whisky.

Ako prvý začali z výrobou whisky v Škótsku mnísy, ktorý ju vyrábali v kláštoroch. Ich umenie postupne rozširovali medzi farmárou, až to dosiahlo takých rozmerov, že sa destilovalo kdekoľvek, kde rástlo obilie, a tak dochádzalo k domácej destilácií whisky. Z tohto dôvodu je v roku 1579 vydaní prvý ´´Act of parliament´´, ktorý obmedzuje výrobu whisky len pre lordov, baronov a kráľov. Vďaka kráľovne Alžbete I. sa tento act ruší a od roku 1601 sa deklarovalo, že lacný alkohol môžu používať všetci občania Škótska, aby si ohriali svoje premrznuté žalúdky.

Domáca výroba whisky prebiehala v malých destilačných prístrojoch s objemom 20-50 galónov. Množstvo whisky, záležalo od množstva prebytku obilnín, ktoré mali k dispozícií a väčšinou to stačilo na pokrytie miestneho dopytu. Sila whisky po doriedení vodou bola odhodovaná podľa intenzity a sily zapálenia. Tou drsnejšou metódou bolo zmiešanie whisky zo strelným prachom. Ak whisky po pridaní strelného prachu explodovala znamenalo to, že je až príliš silná. V tejto dobe sa pila whisky viac menej mladá-neuležaná, krátko po destilácií. Pozitívný účinok dozrievania whisky bol objavení až v 18. storočí. Z výroby pre vlastnú spotrebu sa onedlho stala nadvýroba, a čo nestačili vypiť farmári, to začali nelegálne predávať.
Veľká popularita a spotreba tohto nápoja sa však nepáčila úradníkom a ekonómom, ktorí sa rozhodli výrobu whisky zdaniť. Avšak namiesto prírastku peňazí do štátnej pokladnice vzrástol počet nelegálnych paliarní. Okolo roku 1780 v Škótsku existovalo popri 8 legálnych paliarní niekoľko sto nelegálnych .
Výbercovia daní boli platení veľmi slabo a dokonca museli hradiť mzdu aj výdavky svojich pomocníkov. A preto sa snažili o čo najväčšie úspechy v boji proti nelegálnym výrobcom whisky. Ich odmenou bola polovica ceny zbaveného alkoholu. Naopak však aj nelegálni výrobcovia zneužívali odmeny za nahlásenú nelegálnu pálenicu, a keď už ich pálenica javila známky silného opotrebenia, sami ju udali a za zinkasovanú odmenu postavili novú.

V roku 1823 bol daňový zákon aj daňové požiadavky na paliarne zmiernené, čo spolu s vyššími postihmi za nelegálne pálenie viedlo k rozsiahlej legalizácií.
V 80tych rokoch 19. storočia bola veľká časť francúzskych viníc napadnutá a zničená chorobou phylloxera vastatrix. Táto pohroma znamenala pre vinárov a výrobcov brandy rozšírenie priestoru pre whisky, najmä miešanú, ktorá pomaly začala kraľovať trhu s liehovinami. Sladová whisky sa pila hlavne v Škótsku, pretože sa tradovalo, že pre iné národy je príliš silná.
K rozšíreniu výroby whisky do sveta pomohol aj krach spoločnosti Pattisom Ltd, ktorá z whisky obchodovala. Okolo roku 1905 sa začalo vyšetrovanie niektorých obchodníkov, ktorí boli podozrivý z predaja pančovanej a nekvalitnej whisky. Tento rozruch okolo whisky nezostal bez odozvy a približne v  roku 1907 sa vláda rozhodla vymenovať Kráľovskú komisiu. Tá mala za úlohu vyriešiť celú situáciu  a stanoviť pravidlá pre výrobu whisky. Jedným z veľkých otáznikov bolo, či sa ako škótska whisky môže označovať len liehovina vyrobená zo sladového jačmeňa. Komisia vypočula odborníkov z odboru lekárstva, chémie aj výrobcov sladovej a obilnej whisky. V roku 1909 dospela k záveru, že názvom whisky sa smie označovať ako liehovina vyrobená zo sladového jačmeňa, tak aj liehovina vyrobená z iného obilia v kontinuálnej destilačnej sústave. Okolo roku 1915 bol zriadený úrad, ktorý dohliadal na produkciu whisky, a ktorý stanovil, že pravá whisky musí zrieť v dubových sudoch najmenej tri roky.

V 60tych rokoch 20. storočia začala paliareň Glenfidich stáčať a do zahraničia vyvážať sladovú whisky. Neskôr sa pridali aj ďalšie paliarne a v súčastnosti sa sladová whisky stáva čím ďalej populárnejšia, ale aj napriek tomu len 5% produkcie paliarní je stáčaných v podobe single malt a zbytok sa používa do whisky miešaných.

Kontakt

REZERVÁCIE:

+421 2 54418317


Bar and Restaurant | Milan Lopuchovský
0911051007
info@whiskybar44.sk


Distribution and sales | Tomáš Bilic
0911051017
distribution@whiskybar44.sk


Event manager | Miroslava Šipošová
0902163362
whiskybar44@whiskybar44.sk

Otváracie hodiny

BAR:

Pondelok - Štvrtok 10:00 - 24:00
Piatok 10:00 - 02:00
Sobota 12:00 - 24:00
Nedeľa - zatvorené

REŠTAURÁCIA:

Pondelok - Piatok 11:00 - 21:30
Sobota 12:00 - 21:30
Nedeľa - zatvorené

Newsletter

Buďte v obraze a nechajte si posielať newsletter o všetkých novinkách, akciách a nových článkoch z nášho blogu.

Samozrejme sa môžete kedykoľvek z odberu odhlásiť.