Kilchoman je jedna z najmenších a najzápadnejších páleníc v Škótsku, situovaná na západnej strane ostrova Islay, známeho predovšetkým dymovou a rašelinovou whisky. Pálenica začala svoju produkciu v roku 2005 a je prvou pálenicou postavenou po 124 rokoch na ostrovoch Škótska. Je jednou zo šiestich páleníc, ktoré stále používajú tradičné prehadzovanie sladu. Kilchoman vlastní fľašovaciu linku a je povestná pestovaním vlastného jačmeňa na farme Rockside, práve preto celý proces výroby ich whisky prebieha na ostrove Islay. Oproti komerčnej paliarni Laphroig, ktorej ročná produkcia je približne 2 500 000 litrov alkoholu, Kilchomanu produkuje len 120 000 litrov ročne. Záparové, kvasné kade a destilačný prístroj sú špeciálne navrhnuté a postavené tak, aby bola zabezpečená unikátna chuť Kilchomanu. Destilačné kotle patria k jedným z najmenších v Škótsku. Pred plnením do sudov je alkohol zriedený na 63,5 percenta alkoholu. Na dozrievanie whisky používajú predovšetkým burbonové sudy z Buffalo Trace pálenice a takisto aj Oloroso sherry sudy z Miguel Martin Jerez zo Španielska. Momentálne u nich zrie približne 3000 sudov, ktoré budú čoskoro presťahované do nových skladov. Dymovosťou sa Kilchoman vyrovná jednej z navýraznejších dymových whisky Ardbeg a jej zvláštnosťou je predovšetkým spojenie dymovosti a chutí citrusových tónov.

Machir Bay

Na prvé dozrievanie tejto whisky sa používajú päť až šesť ročné burbonové sudy. Jej sladkosť a korenistosť vzníká použitím Oloroso sherry sudov, v ktorých sa dozrievanie dokončuje. V roku 2012 vyhrala IWSC – Best in Class, a tým sa stala vlajkovou ľoďou Kilchomanu. Typická je bohatou a intenzívnou chuťou whisky.

Vôňa: dym, marmeláda, citrónová vôňa a štipka bieleho vína
Chuť : sherry a dubová paleta s chuťou mletého čierneho korenia, chuť karamelu a jablkových šupiek, kakaove maslo, badián spolu s rašelinovým dymom.
Záver : Dlhý, korenistý záver so štipkou jódu a černíc.

100% Islay, 4. edícia

Pestovanie jačmeňa, destilovanie, dozrievanie a fľašovanie tejto edície prebieha priamo v paliarni, čo presne vystihuje názov 100% Islay. To dodáva tejto whisky unikátnu chuť Kilchomanu. Nafľašovaná je na 50% a dymovosťou je najľahšia zo všetkých selekcií. Jemnosť, ľahkosť a čerstvosť tejto whisky dopĺňa chuť citrusových plodov s jemným rašelinovým dymom s dlhým koncom.

Vôňa: pomaranče a zrelé nektarinky, chrumkavé pečivo a závan rašeliny.
Chuť: ako prvé cítiť chuť morskej rašeliny, po ktorej nasleduje chuť bohatej vanilky, citrus a aróma údeniny.
Záver : veľmi jemný nádych krabice od cigár s citrusom.

Loch Gorm

Edícia, ktorá dozrieva prvých päť rokov v Oloroso sherry sudoch. Plnosť a hĺbka farby je doplnená šesťtýždňovým konečným dozrievaním v menších Oloroso sherry sudoch vo veľkosti hogshead. Táto limitovaná edícia vyšla len v počte 10 000 fliaš. Názov Loch Gorm pochádza z rašelinového jazera Loch, ktoré sa nachádza v blízkosti pálenice. Vďaka vyváženej chuti klasického Islay dymu a sladkosti pochádzajúcej z Oloroso sherry, je Loch Gorm považovný za skutočný klenot pálenice Kilchoman.

Vôňa: zemitá a bohatá vôňa rašeliny prichádza ihneď, nasledujú červené bobule a sladký citrus s rozvíjajúcim sa nádychom jódu.
Chuť: paletu chutí otvárajú chrumkavé maslové keksíky a vanilka, ktoré zľahka vystrieda údený dym doplnený chuťou koktejlových čerešní.
Záver : sladkosť a dymovosť až do čerešňového konca.

Kilchoman 2011 Port Cask Matured

Prvá svojho druhu, táto edícia kompletne dozrieva v bývalých sudoch Ruby Port, čo umožňuje úplné prevtelenie charakteristík portského priamo do farby, chuti a vône whisky. Port Cask Matured patrí do kategórie single malt whisky bez úpravy s jemnou filtráciou, vďaka čomu sa do whisky dostávajú minerálne chute z jačmeňa. Naflašovaná je na 55% a je rubínovomahagonovej farby. Vôňa sa vyznačuje silnou arómou citrusov, predovšetkým citróna. Paletu chutí ihneď otvára dymovosť spolu so sladkastým nádychom orieškovo-mliečnej čokolády. Ťažký koniec sa v úplnom závere vytráca v aróme suchého dymu a dubového dreva. Pod celkovú skúsenosť z tejto whisky sa podpísala harmónia sladkých bobúľ a zemistej rašeliny. Destilovaná v roku 2011, no fľašovaná v roku 2014, táto limitovaná edícia vyšla v počte 6 000 kusov.

Vôňa: Množstvo červeného ovocia – počnúc slivkami a černicami s trochou citrusovej prímesy. Chrumkavé pečivo, tmavá čokoláda a silný dym.
Chuť: Do popredia sa dostáva dym s troškou popola. Škorica, maliny a dulový džem.
Záver: Veľmi dlhý a bohatý na dymovosť.

Kontakt

REZERVÁCIE:

+421 2 54418317


Bar and Restaurant | Milan Lopuchovský
0911051007
info@whiskybar44.sk


Distribution and sales | Tomáš Bilic
0911051017
distribution@whiskybar44.sk


Event manager | Miroslava Šipošová
0902163362
whiskybar44@whiskybar44.sk

Otváracie hodiny

BAR:

Pondelok - Štvrtok 10:00 - 24:00
Piatok 10:00 - 02:00
Sobota 12:00 - 24:00
Nedeľa - zatvorené

REŠTAURÁCIA:

Pondelok - Piatok 11:00 - 21:30
Sobota 12:00 - 21:30
Nedeľa - zatvorené

Newsletter

Buďte v obraze a nechajte si posielať newsletter o všetkých novinkách, akciách a nových článkoch z nášho blogu.

Samozrejme sa môžete kedykoľvek z odberu odhlásiť.